Dış Çekim Yapılan Yerler ve Odaklama
Odaklama söz konusu olduğunda pek çok fotoğrafçı bunu gerçekten kolaylaştırıyor. Portre fotoğrafçısını düşünün. Odağınızı portre fotoğrafçılığında nereye kuracağınız için kuralın ne olduğunu biliyor musunuz? Neredeyse hiçbir istisna yoktur. Gözler aynı odak düzleminde değilse, o zaman sadece yakın göze odaklanırsınız. Hepsi bu kadar.
Ayrık bir konuya sahip olan fotoğrafçılar için de kolaydır. Örneğin, dış çekim yapılan yerler olarak vahşi yaşam fotoğrafçıları her zaman hayvanın odaklanmasını isterler. Her seferinde odaklarını basitçe belirlediler. Hayvan yeterince yakınsa, dış çekim fotoğrafçıları için kurallar uygulanacak ve gözleri hayvana odaklanacaktır.
Dış mekan fotoğrafçıları genellikle odakla daha zor bir zamana sahipler. Odak noktanızı ayarlamak için her zaman açık ve ayrı bir konu yoktur. Ayrıca genellikle tüm sahneyi yakalamaya çalışıyorsunuz, böylece odakta bir dizi şeye ihtiyacınız var. Diğer fotoğrafçılar genellikle çekim yapılan yerler olarak arka planlarının bulanıklaşmasından memnun olurlar. Manzaraları, deniz manzaralarını ve şehir manzaralarını çekenlerle değil, düğün dış çekim fotoğrafları gibi düşünebiliriz.
Bu nedenle, dış mekan fotoğrafçılarının genellikle odak kavramını diğerlerinden daha fazla anlaması gerekir. Bundan sonra, odağınızı ayarlarken kullanabileceğiniz bazı pratik kurallara yöneleceğiz.
Odaklanma Nasıl Çalışır?
Odaklamanın nasıl çalıştığına baktığımızda, lenslerin veya kameraların karmaşıklığına girmenize gerek yok. Gerçekten bilmeniz gereken tek şey şudur: Odağı belirlediğinizde, uzak olmayan bir noktaya odaklanıyorsunuz. Odağı belirledikten sonra, odaklandığınız her şeyden aynı uzaklıkta kaldığınız sürece odakta kalır.
Bunu kendiniz görmek için, odağı bir şey üzerinde ayarladıktan sonra merceğinizin üst kısmına bakın. Pek çok mercek üzerinde, üstte bir değer aralığıyla bir ölçek vardır. Bunlar mesafelerdir. Buna bakmak, odak noktanızın ne kadar uzakta olduğunu gösterir.
Odağınızın belli bir mesafede ayarlanmış olması, fotoğrafçılık için bir takım etkilere sahiptir. Birincisi, belirli bir mesafeye odaklandığınız için, o mesafedeki her şeyin de odakta olacağıdır. Çekim yapılan yerler olarak sizden 12 metre uzakta bir kişiye odaklanıyorsanız bir kedi ve bir köpek aynı genel yönde 12 metre uzağınızdaysanız, köpek ve kedi de odakta olacaktır.
Peki, dış mekan fotoğrafçılığı için nereye odaklanmalısınız?
Cevap genellikle, düşündüğünüzden daha kolay. Aslında, benim tavsiyem çekim yaparken size yardımcı olmak için 3 basit kurala dayanıyor.
Manzaraların, deniz manzaralarının ve şehir manzaralarının, resimlerde çok çeşitli mesafelere sahip olmaları ve tüm bu mesafeleri odakta tutmak için benzersiz olduklarını unutmayın. Diğer çoğu fotoğraf türünde bu kadar geniş bir mesafe yok ve hatta nerede olduklarını bile, genellikle arka planın bulanık olmasını istersiniz. Sizin için çalışacak alan derinliğini koymak, normalde, eğimli olabileceğinizden daha yakın odaklanmanız gerektiği anlamına gelir.
Çekim yapılan yerler için resminizdeki her şeyin çok uzak olduğu yerlerde, işin derinliğini işe yerleştirmek, odağınızı en uzak ayarından biraz daha yakına çekeceğiniz anlamına gelir.
Fotoğrafta istediğiniz öğelerin size yakın olduğu yerlerde, daha yakından odaklanın ve objektifinizin geniş açısına ve arka planı keskin tutmak için alan derinliğine güvenin. Ve elbette, son kuralı gözden kaçırmayalım:
Resimde bir konu varsa, odaklanın.
Bu basit kurallara uymak, herhangi bir sayı veya belirli mesafeler hakkında endişelenmeden, fotoğrafınızın keskin olmasını sağlar. Şimdi karmaşık ve zaman alıcı görünüyorsa, tecrübe kazandıkça olmaz.
Bütün bunlar göz önüne alındığında, sadece ne yaptığınıza dikkat ederseniz, resminizin içindeki her şeyi keskin tutmak için en küçük açıklığı nadiren kullanmanız gerekir. Yine, çekim yaparken, rakamlar hakkında endişelenmek istemeyeceksiniz, bu yüzden bunu basit tutmamız gerekiyor.